Παθησεις Σπονδυλικής Στήλης Φυσιοθεραπεία και Αποκατάσταση

Contact Us!

( γνωστή και σαν οστεοαρθρίτιδα σπονδυλικής στήλης, εκφύλιση μεσοσπονδύλιου δίσκου , σπονδυλική στένωση )

Τι είναι η αρθρίτιδα της σπονδυλική στήλης ;

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από πολλά οστά τους, σπόνδυλους ( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης ). Οι σπόνδυλοι δημιουργούν ένα « κανάλι» στο οποίο βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Αυτό το κανάλι προστατεύει το νωτιαίο μυελό και όλα τα νεύρα τα οποία ταξιδεύουν από το εγκέφαλο σε όλο το σώμα. Κάθε σπόνδυλος συνδέεται με τον άλλον με τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχουν τρίματα (μεσοσπονδύλια τρίματα)από τα  οποία   βγαίνουν τα νεύρα της αντίστοιχης περιοχής.

Με τα χρόνια οι φορτίσεις που η σπονδυλική μας στήλης εκφυλίζεται. Οι εκφυλιστικές αυτές αλλαγές αφορούν τις αρθρώσεις τους δίσκους και τα οστά. Έτσι μειώνεται το ύψος του μεσοσπονδύλιου δίσκου , μειώνεται η ποιότητα του αρθρικού χόνδρου , τα οστά αδυνατίζουν και δημιουργούν οστίτη  ιστό σε γειτονικές περιοχές ( οστεόφυτα). Η παραπάνω κατάσταση χαρακτηρίζεται σαν αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Όσο αυτή η κατάσταση εξελίσσεται το σπονδυλικό κανάλι και τα μεσοσπονδύλια τρίματα μειώνουν το εύρος τους και ασκούν πιεστικά φαινόμενα στον νωτιαίο μυελό και στις νευρικές ρίζες.

Συμπτώματα της αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης

Η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλη εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μερικές περιπτώσεις εκφύλισης δημιουργούν λίγα η καθόλου συμπτώματα. Όσο η αρθρίτιδα αναπτύσσεται ο ασθενείς βιώνει πόνο και δυσκαμψία στην σπονδυλική στήλη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου έχουμε πίεση νεύρου ή του νωτιαίου μυελού πόνος, βελονισμοί , μουδιάσματα και αδυναμία υπάρχει στην μέση , του μηρούς και πόδια. Τα συμπτώματα συνήθως αυξάνονται όταν πραγματοποιούνται δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να ευθιάσουν  την σπονδυλική στήλη. Επίσης αύξηση των συμπτωμάτων έχουμε όταν η δραστηριότητα ασκεί φορτία στην σπονδυλική μας στήλη ( άρση βάρους  , πολύωρη ορθοστασία , πολύωρο περπάτημα). Τέλος τα συμπτώματα συνήθως μειώνονται με δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να φέρουν την σπονδυλική στήλη σε κάμψη ( π.χ καθιστή θέση) ή θέσεις οι οποίες δεν την φορτίζουν ( π.χ. ξάπλωμα).

Διάγνωση αρθρίτιδας σπονδυλικής στήλης

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση) αξιολόγηση  σε συνδυασμό με  την κατάλληλη ακτινολογική διερεύνηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσιοθεραπευτή στην διάγνωση. Η ακτινογραφία της σπονδυλικής στήλης παρουσιάζει τις εκφυλιστικές αλλαγές. Η μαγνητική τομογραφία και η αξονική τομογραφία μας δείχνουν την σοβαρότητα της πάθησης και ποιοι ιστοί ακριβώς είναι επηρεασμένοι.

Θεραπεία της αρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης

Οι ασθενείς με αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης συνήθως έχουν αρκετά καλά αποτελέσματα με το κατάλληλο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Αν και είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι εκφυλιστικές αλλαγές οι ασθενείς παραμένουν δραστήριοι και ενεργοί. Ο στόχος της θεραπεία είναι ο ασθενείς να παραμείνει λειτουργικός και δραστήριος χωρίς να αυξάνουν τα συμπτώματα και χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση του. πρέπει να αποφεύγονται ή να μειώνονται οι δραστηριότητες που αυξάνουν τα συμπτώματα. Επίσης βοηθάει πολύ η βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης του ασθενή. Αεροβική άσκηση όπως το περπάτημα , το ποδήλατο, και κολύμβηση , βοηθούν εξαιρετικά στη θετική εξέλιξη της πάθησης.

Φυσικοθεραπεία για αρθρίτιδα της σπονδυλική στήλης

Η φυσικοθεραπεία σε ασθενή είναι με αρθρίτιδα σπονδυλικής είναι σημαντική στον έλεγχο του πόνου , την βελτίωση της ελαστικότητας των μυών και της δύναμης.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :    

Τι είναι η δυσλειτουργία των ιερολαγωνίων ;

Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις είναι οι κατώτερες αρθρώσεις στην σπονδυλική μας στήλης οι οποίες ενώνουν το ιερό οστό με τα λαγόνια ( εικόνα 1 ) ( βλέπε επίσης  ανατομία σπονδυλικής στήλης ). Οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις μεταφέρουν τις φορτίσεις του άνω κορμού στην λεκάνη. Σε αυτές τις δύο αρθρώσεις συμβαίνει μόνο μια μικρή κίνηση. Κατά την διάρκεια κινήσεων της σπονδυλικής στήλης και των ισχίων διατακτικά και συμπιεστικά φορτία ενεργούν σε αυτές τις αρθρώσεις και στους συνδέσμους της περιοχής. Εάν το φορτία αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που είναι ικανές να αντέξουν τότε τραυματίζονται.

Μερικές φορές λόγο κάποιου ατυχήματος ( π.χ. πτώση με τεντωμένο πόδι ) οι αρθρώσεις αυτές αλλάζουν λίγο θέση και δεν υπάρχει συμμετρία στην περιοχή. Τις παραπάνω περιπτώσεις τις χαρακτηρίζουμε ως δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων.  
                              
Αίτια δυσλειτουργίας των ιερολαγονίων αρθρώσεων

Η δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων οφείλεται σε υπέρμετρες φορτίσεις που δέχονται κατά την διάρκεια κάποιον δραστηριοτήτων. Οι δραστηριότητες αυτές είναι το σκύψιμο , η πολύωρη καθιστή θέση , η άρση βαριών αντικειμένων, οι ακραίες κινήσεις της σπονδυλικής στήλης ( έκταση προς τα πίσω , στροφές) και αθλήματα όπως το τρέξιμο και τα άλματα.

Συμπτώματα δυσλειτουργίας ιερολαγονίων αρθρώσεων

 Συνήθως οι ασθενείς με δυσλειτουργία στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις βιώνουν πόνο χαμηλά στη μέση , στην περιοχή των γλουτών και καμιά φορά πόνο ο οποίος αντανακλάται στην περιοχή του ισχίου ή στον μηρό. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις ο πόνος υπάρχει και στις δύο πλευρές τις σπονδυλική στήλης. Αλλά συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με την δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων είναι ο πόνος όταν γυρνά ο  ασθενής πλευρό στον ύπνο, κατά την διάρκεια που βάζει τα παπούτσια του, στο ανέβασμα η κατέβασμα της σκάλας ή με το τρέξιμο. Συνήθως υπάρχει ευαισθησία στην ψηλάφηση της περιοχής των ιερολαγωνίων αρθρώσεων.

Διάγνωση της δυσλειτουργείας των ιερολογονίων αρθρώσεων     

Η υποκειμενική ( λήψη ιστορικού ) και αντικειμενική ( κλινική εξέταση) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν τον φυσιοθεραπευτή στην διάγνωση της δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων.  Επιπλέον ακτινολογικός έλεγχος προσφέρει βοήθεια στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Θεραπεία της δυσλειτουργίας των ιερολαγονίων αρθρώσεων

Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσλειτουργία στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις αναρρώνουν πλήρως με την εφαρμογή του καταλλήλου προγράμματος φυσικοθεραπείας.

Η επιτυχία της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του ασθενή με τον φυσικοθεραπευτή.  Πολύ  βασικό είναι  η αποφυγή δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα. Αυτό βοηθά που οργανισμό μας να επουλώσει τους τραυματισμένους ιστούς. Γενικά η πολύωρη καθιστή θέση πρέπει να αποφεύγεται. Παρόλα αυτά αν είναι απαραίτητο , η σωστή στάση που θα σας συμβουλέψει ο φυσικοθεραπευτής σας είναι ικανή να περιορίσει τα φορτία που δέχονται οι ιερολαγόνιες αρθρώσεις.

Πρόγνωση της δυσλειτουργίας των ιερολαγονίων αρθρώσεων

Ο χρόνος αποκατάστασης ποικίλει ανάλογα τον ασθενή και το πόσο συνεργάζεται με τον φυσικοθεραπευτή. Με την ιδανική θεραπεία οι ασθενείς απαλλάσσονται από τον πόνο σε λίγες ημέρες αν και συνήθως η θεραπείες διαρκούν 2 με 3 εβδομάδες.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι παρόλο που ο πόνος έχει υποχωρήσει οι τραυματισμένοι ιστοί χρειάζονται περίπου 6 εβδομάδες για να επουλωθούν πλήρως. Γι’ αυτό το λόγο ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί όταν ο ασθενείς επανέρχεται στις δραστηριότητες του.

Φυσικοθεραπεία στην δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων  

Η φυσικοθεραπεία για την δυσλειτουργία των ιερολαγονίων αρθρώσεων είναι πολύτιμη για να επίσπευση της διαδικασίας επούλωσης και να βελτιώσει την πιθανότητα επανατραυματισμού. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

Παράγοντες ανάπτυξης δυσλειτουργίας των ιερολαγωνίων αρθρώσεων

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλουν στην ανάπτυξη της δυσλειτουργίας των ιερολαγόνιων αρθρώσεων. Πρέπει να αξιολογηθούν όλοι και να διορθωθούν  κατά την διάρκεια της αποκατάστασης από τον φυσιοθεραπευτή.

Τι είναι ισχιαλγία ;

Ο όρος ισχιαλγία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συμπτώματα τα οποία οφείλονται στην πίεση ή τον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου ( εικόνα 1). Τα συμπτώματα συνήθως υπάρχουν στην μια πλευρά της σπονδυλικής( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης ) . Οι ασθενείς  με ισχιαλγία βιώνουν πόνο ,  βελονισμούς , μουδιάσματα, αδυναμία στην περιοχή των γλουτών , στην οπίσθια περιοχή του μηρού και σε μερικές περιπτώσεις την γάμπα και στο πέλμα. Αν και η ισχιαλγία αποτελεί πολύ συνηθισμένο όρο συχνά ο όρος αυτός είναι παρεξηγημένος. Πρέπει να διευκρινίζεται ότι η ισχιαλγία δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση διάγνωση αλλά την περιγραφή συγκεκριμένων  συμπτωμάτων τα οποία αναφέρονται στον ερεθισμό του ισχιακού νεύρου. Υπάρχουν αρκετά αίτια που μπορούν να ερεθίσουν ή να πιέσουν το ισχιακό νεύρο. Αυτό είναι απαραίτητο να κατανοηθεί γιατί αποτελεί ζωτικής σημασίας πληροφορία όσο αφορά την επιλογή θεραπείας

Αίτια της ισχιαλγίας

Το πιο κοινό αίτιο της ισχιαλγίας είναι η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Σε ηλικιωμένους ασθενείς η ισχιαλγία μπορεί να σχετίζεται με αρθρίτιδα και  σπονδυλική στένωση.

Τα αίτια που μπορούν να δημιουργούν ισχιαλγία είναι τα εξής :

Λιγότερα συχνά αίτια αποτελούν :

  • Όγκοι
  • Λοιμώξεις

Θεραπεία της ισχιαλγίας

Η θεραπεία της ισχιαλγία διαφέρει ανάλογα το αίτιο. Η ακριβής διάγνωση του γιατρού ή φυσικοθεραπευτή απαιτείται για να καθοριστεί η κατάλληλη θεραπεία.  

( γνωστή και σαν στένωση νωτιαίου σωλήνα ή στένωση νωτιαίου καναλιού)

Τι είναι η σπονδυλική στένωση ;

Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από τους σπόνδυλους ( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης ). Κάθε σπόνδυλος διαθέτει μια οπή  ( σπονδυλικό τρίμα )στο κέντρο του ( εικόνα 1). Επειδή οι σπόνδυλοι είναι ο ένας πάνω στο άλλο οι οπές στοιχίζονται και δημιουργούν τον νωτιαίο σωλήνα ( εικόνα 2 ). Ο νωτιαίος σωλήνας προστατεύει τον νωτιαίο μυελός  και  όλα τα νεύρα που ξεκινούν από τον εγκέφαλο και καταλήγουν σε όλο το σώμα. Μερικές φορές το νωτιαίο κανάλι ξεκινά και στενεύει.  Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά με την πάροδο των χρόνων ή της οστεοαρθρίτιδας και οφείλεται στην σταδιακή εκφύλιση των οστών, αρθρώσεων και τον μεσοσπονδύλιων  δίσκων. Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε σπονδυλική στένωση. Όσο εξελίσσεται η κατάσταση αυτή πιεστικά φαινόμενα ασκούνται στον νωτιαίο μυελό το οποίο δημιουργεί μια ποικιλία συμπτωμάτων. 

Συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης

Η σπονδυλική στένωση συνήθως συναντάται στις μεγαλύτερες ηλικίες λόγω των εκφυλιστικών αλλοιώσεων. Ασθενείς  με ελάχιστη στένωση μπορεί να έχουν ελάχιστα συμπτώματα ή καθόλου. Όσο όμως εξελίσσεται η πάθηση  υπάρχει πόνος και δυσκαμψία στην σπονδυλική στήλη , σε πιο σοβαρές περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει πίεση τον νωτιαίου μυελού, βελονισμοί αδυναμία και μούδιασμα, βιώνονται από τον ασθενή στην μέση , του μηρούς και τα πόδια.

Γενικά οι ασθενείς με σπονδυλική στένωση βιώνουν αύξηση συμπτωμάτων κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων οι οποίες τείνουν να ευθιάζουν ή να  εκτείνουν την σπονδυλική στήλη. Τα συμπτώματα αυξάνονται επίσης κατά την άρση βάρους, την πολύωρη ορθοστασία και το περπάτημα. Τέλος τα συμπτώματα μειώνονται  με δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να λυγίσουν την σπονδυλική στήλη ( π.χ. καθιστή θέση ) ή δραστηριότητες οι οποίες δεν φορτίζουν την σπονδυλική στήλη ( π.χ ξαπλωτή θέση)

Διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης

Ακτινολογική διερεύνηση όπως ακτινογραφίες , μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία ( εικόνα 3 ) είναι συνήθως απαραίτητες για να επιβεβαιώσουν την διάγνωση της σπονδυλικής στένωσης.

Θεραπεία της σπονδυλικής στένωσης

Οι ασθενείς με σπονδυλικής στένωση έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με την εφαρμογή του κατάλληλου προγράμματος φυσικοθεραπείας. Αν και δύσκολο να εξαλειφθούν οι εκφυλιστικές αλλαγές.

Οι ασθενείς παραμένουν δραστήριοι και ενεργοί . Ο στόχος της θεραπείας είναι ο ασθενείς να παραμείνει λειτουργικός και δραστήριος χωρίς να αυξάνουν τα συμπτώματα και χωρίς να επιδεινώνεται η κατάσταση του.  Πρέπει να αποφεύγονται ή να μειώνονται οι δραστηριότητες που αυξάνουν τα συμπτώματα.  Επίσης βοηθάει πολύ η βελτίωση της γενικής φυσικής κατάστασης του ασθενή. Αεροβική άσκηση όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και η κολύμβηση βοηθούν εξαιρετικά στην θετική εξέλιξη της πάθησης

Φυσικοθεραπεία για σπονδυλική στένωση

Η φυσικοθεραπεία σε ασθενείς με σπονδυλική στένωση είναι ζωτικής σημασίας διότι ελαττώνει τα συμπτώματα και βελτιώνει την ελαστικότητα των ιστών της σπονδυλικής στήλη.

Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει :

Τι είναι η Σπονδυλολίσθηση ;
 
Η σπονδυλική μας στήλη αποτελείται από πολλά οστά , τους σπόνδυλος ( βλέπε ανατομία σπονδυλικής στήλης). Κάθε σπόνδυλος συνδέεται με τον άλλον με τις ζυγοαποφυσιακές αρθρώσεις και τον μεσοσπονδύλιο δίσκο. Αυτές οι αρθρώσεις είναι με τέτοιο τρόπο δημιουργημένες έτσι ώστε να φέρουν το βάρος του σώματος και ταυτόχρονα να επιτρέπουν κίνηση. Η σπονδυλολίσθηση αναφέρεται στο « γλίστρημα» ( ολίσθηση) ενός σπονδύλου πάνω στον άλλο ( εικόνα 1 ). Αυτό μερικές φορές συμβαίνει λόγω οστικών ανωμαλιών οι οποίες αναπτύσσονται στην παιδική ηλικία και το παρατηρούμε περισσότερο σε ηλικίες από 9 μέχρι 14 ετών.  Η οστική ανωμαλία μπορεί να είναι η απουσία ενός μέρους του οστού το οποίο κρατά τους σπόνδυλους ευθύγραμμους. Αν και ασυνήθιστο η σπονδυλολίσθηση οφείλεται σε κατάγματα κόπωσης.  Εικόνα 1-σπονδυλολίσθηση

Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί κατά την διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας η οποία περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη έκταση της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλολίσθηση βαθμολογείται ανάλογα με το βαθμό μετατόπισης του σπονδύλου σε σχέση με το υποκείμενο του.  Έτσι έχουμε σπονδυλολίσθηση πρώτου βαθμού όπου ο σπόνδυλος μετατοπίζεται λιγότερο με 25% , δευτέρου βαθμού όπου η μετατόπιση είναι 50 % , τρίτου βαθμού 75% και τετάρτου όπου η μετατόπιση είναι μεγαλύτερη από 75% ( εικόνα 2).

Συμπτώματα της σπονδυλολίσθησης

Οι ασθενείς με σπονδυλολίσθηση συνήθως πονούν κατά την διάρκεια δραστηριοτήτων οι οποίες τείνουν να ευθυγραμμιστούν ή να εκτείνουν της σπονδυλική στήλη , ειδικά αν  αυτές οι δραστηριότητες είναι επαναλαμβανόμενες , υπέρμετρες ή εκτελούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίστροφα δραστηριότητες οι οποίες τείνουν να κάψουν την σπονδυλική στήλη ( π.χ. το σκύψιμο για να δέσουμε τα κορδόνια μας) μειώνουμε τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ασθενείς με σπονδυλολίσθιση πρώτου βαθμού μπορεί να μην βιώσουν ποτέ κανένα συμπτώματα. Αν η σπονδυλολίσθιση είναι από δευτέρου βαθμού και πάνω τότε υπάρχει πόνος στην μέση με η χωρίς αντανακλόμενο πόνο στο πόδι.

Διάγνωση σπονδυλολίσθισης

Ακτινολογικός έλεγχος συνήθως είναι απαραίτητος για την διάγνωση της σπονδυλολίσθησης ( εικόνα 3 ). Η λήψη της ακτινογραφίας είναι προτιμότερο να γίνει σε θέση πρόκληση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία σπονδυλολίσθησης

Η θεραπεία της σπονδυλολίσθησης καθορίζεται από την σταθερότητα των συμπτωμάτων και τον βαθμό του τραυματισμού. Τυπικά η θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση και αποφυγή των δραστηριοτήτων που αυξάνουν τα συμπτώματα σε συνδυασμό με  άσκηση ενδυνάμωσης τρίτου ή τέταρτου βαθμού πρέπει να αποφύγουν αθλήματα επαφής και υψηλών ταχυτήτων. Δραστηριότητες όπως το κολύμπι , ποδηλασία, κωπηλασία , η γυμναστική Pilate’s αποτελούν καλύτερους και ασφαλέστερους τρόπους εκγύμνασης.

Παράγοντες ανάπτυξης σπονδυλολίσθησης

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες ανάπτυξης σπονδυλολίσθησης. Όλα πρέπει να αξιολογηθούν και να διορθωθούν από τον φυσικοθεραπευτή. Μερικοί από αυτούς είναι :

  • Λάθος θέση / στάση κορμού
  • Αρθρική αστάθεια
  • Αδυναμία των μυών
  • δυσκαμψία των μυών του κορμού
  • καθιστική ζωή
  • αρθρική δυσκαμψία

Φυσικοθεραπεία για σπονδυλολίσθηση

Η φυσικοθεραπεία για την σπονδυλολίσθηση είναι ζωτικής σημασία τόσο στην μείωση των συμπτωμάτων όσο και στην ασφαλή επιστροφή στις προηγούμενες δραστηριότητες του ασθενή. Η φυσικοθεραπεία για την σπονδυλολίσθηση περιλαμβάνει :

Physiologic Physiotherapy - Rethymno, Crete

Contact Us!